Wanneer we ons bang, zenuwachtig of bezorgd voelen, reageren we met ons lichaam. De vaardigheden die in het Vrienden-programma aan bod komen omvatten:


bewustzijn van lichaamsseintjes. Het programma leert de deelnemers te herkennen wat zich in hun lichaam afspeelt wanneer ze zich bang of onzeker voelen (bv. kriebels in je buik, zweterige handpalmen, oppervlakkige ademhaling, droge mond, etc.).Het is belangrijk om dit te leren omdat kinderen moeite kunnen hebben met het leggen van het verband tussen lichamelijke kenmerken van angst en gebeurtenissen die angst oproepen.

ontspanning/ diepe ademhaling. De deelnemers leren diepe ademhaling en progressieve spierontspanningsoefeningen. Door spieren afwisselend te spannen en ontspannen, leren de deelnemers om te herkennen wanneer ze zich gespannen voelen, en dit als een signaal te gebruiken om hun spieren te ontspannen. Dit is een belangrijke vaardigheid omdat kinderen die bang zijn, gewoonlijk gespannen zijn, en niet geoefend zijn in het zich ontspannen.